Reading Comprehension Select in Passage Practice Test 5

Q.1

The preference for silk beddings has a scientific reason. From which sentence do we know this?

  • Silk bedding has seen a huge increase in both trade and expansion of products recently. The silk-filled duvet market in particular has grown tenfold from five years ago. Take a look at silksleep (dot) com who have been trading for several years now exclusively selling silk bedding products. Silk as a bedding product is both natural and healthier than using a synthetic product. Silk bedding by nature is inhospitable to bed bugs as the natural protein in silk repels the bugs and mites, making for a healthier sleeping environment. Some silk duvets are layered using mulberry silk, working enough silk together in a grid pattern to be able to be stitched into a duvet. This layering effect has a beneficial result as the silk allows our body heat to regulate itself, which in turn gives a better more relaxed night’s sleep.

  • Answer: Silk bedding by nature is inhospitable to bed bugs as the natural protein in silk repels the bugs and mites, making for a healthier sleeping environment.

  • Explanation: The given text explains how the preference for silk beddings has increased over the years. The author also explains why some silk beddings and duvets are preferred over other materials. He says that silk is inhospitable to bed bugs and thus makes a healthier sleeping environment. This is the scientific backing referred to in the question and it is mentioned in the fifth sentence.

Q.2

From which sentence do we know that the author has backing for the statistics that he gives?

  • Silk bedding has seen a huge increase in both trade and expansion of products recently. The silk-filled duvet market in particular has grown tenfold from five years ago. Take a look at silksleep (dot) com who have been trading for several years now exclusively selling silk bedding products. Silk as a bedding product is both natural and healthier than using a synthetic product. Silk bedding by nature is inhospitable to bed bugs as the natural protein in silk repels the bugs and mites, making for a healthier sleeping environment. Some silk duvets are layered using mulberry silk, working enough silk together in a grid pattern to be able to be stitched into a duvet. This layering effect has a beneficial result as the silk allows our body heat to regulate itself, which in turn gives a better more relaxed night’s sleep.

  • Answer: Take a look at silksleep (dot) com who have been trading for several years now exclusively selling silk bedding products.

  • Explanation: The author gives some statistics in the second sentence. He says that the silk duvet market has increased tenfold in the past five years. He then says that silksleep.com can help us understand what the trends are since it has been trading in silk bedding products for several years. This shows that the author’s claims are well researched and hence the answer is the third sentence.

Q.3

Which sentence explains why some variants are better?

  • Silk bedding has seen a huge increase in both trade and expansion of products recently. The silk-filled duvet market in particular has grown tenfold from five years ago. Take a look at silksleep (dot) com who have been trading for several years now exclusively selling silk bedding products. Silk as a bedding product is both natural and healthier than using a synthetic product. Silk bedding by nature is inhospitable to bed bugs as the natural protein in silk repels the bugs and mites, making for a healthier sleeping environment. Some silk duvets are layered using mulberry silk, working enough silk together in a grid pattern to be able to be stitched into a duvet. This layering effect has a beneficial result as the silk allows our body heat to regulate itself, which in turn gives a better more relaxed night’s sleep.

  • Answer: This layering effect has a beneficial result as the silk allows our body heat to regulate itself, which in turn gives a better more relaxed night’s sleep.

  • Explanation: Towards the end of the paragraph, the author says that some silk duvets are layered using mulberry silk. This layering allows our body’s heat to regulate itself and this results in better sleep. This is the reason why some variants of silk duvets are better. The correct sentence is the seventh sentence.

Q.4

Which sentence implies that we were earlier closer to nature than we are now?

  • Over the past several years there has been a drive for us all to become healthier, eat better more natural food, exercise more and even improve the way we rest. Consumers have been demanding more natural goods, and we are witnessing a swing of “back to nature” in many retail fields. It is with no surprise then that we are seeing companies supplying healthier goods to meet with customers' demands. The world of bedding and linens has not been exempt from this trend and one can now find many natural fibers replacing the more conventional synthetic beddings. Coverings such as polyester and other synthetically made linens are not as sympathetic to our bodies needs as natural products are. Down, wool, cotton and silk are all examples of natural products seeing resurgence in the bedding market. As manufacturing techniques become increasingly sophisticated the prices of production decreases, making once prohibitively expensive bedding products more accessible to a mass market.

  • Answer: Consumers have been demanding more natural goods, and we are witnessing a swing of “back to nature” in many retail fields.

  • Explanation: In the first sentence, the author says that there has been a drive to lead a healthier life over the past several years. In the second sentence, he says that consumers have been demanding more natural goods and a swing of 'back to nature' is seen in many fields. The use of these words 'back to nature' makes it clear that we were earlier closer to nature than we are now. Thus, the second sentence contains the answer.

Q.5

People moved to artificial fibers because they were cheaper. Which sentence conveys this?

  • Over the past several years there has been a drive for us all to become healthier, eat better more natural food, exercise more and even improve the way we rest. Consumers have been demanding more natural goods, and we are witnessing a swing of “back to nature” in many retail fields. It is with no surprise then that we are seeing companies supplying healthier goods to meet with customers' demands. The world of bedding and linens has not been exempt from this trend and one can now find many natural fibers replacing the more conventional synthetic beddings. Coverings such as polyester and other synthetically made linens are not as sympathetic to our bodies needs as natural products are. Down, wool, cotton and silk are all examples of natural products seeing resurgence in the bedding market. As manufacturing techniques become increasingly sophisticated the prices of production decreases, making once prohibitively expensive bedding products more accessible to a mass market.

  • Answer: As manufacturing techniques become increasingly sophisticated the prices of production decreases, making once prohibitively expensive bedding products more accessible to a mass market.

  • Explanation: Throughout the text, the author explains how people are moving towards natural products for their beddings and linens. Towards the end of the text, he says that with manufacturing techniques becoming more sophisticated, expensive bedding products are more accessible. He says they were once prohibitively expensive. This is mentioned in the last sentence.

Q.6

In which sentence is the reason for the changeover from synthetics to naturals mentioned?

  • Over the past several years there has been a drive for us all to become healthier, eat better more natural food, exercise more and even improve the way we rest. Consumers have been demanding more natural goods, and we are witnessing a swing of “back to nature” in many retail fields. It is with no surprise then that we are seeing companies supplying healthier goods to meet with customers' demands. The world of bedding and linens has not been exempt from this trend and one can now find many natural fibers replacing the more conventional synthetic beddings. Coverings such as polyester and other synthetically made linens are not as sympathetic to our bodies needs as natural products are. Down, wool, cotton and silk are all examples of natural products seeing resurgence in the bedding market. As manufacturing techniques become increasingly sophisticated the prices of production decreases, making once prohibitively expensive bedding products more accessible to a mass market.

  • Answer: Coverings such as polyester and other synthetically made linens are not as sympathetic to our bodies needs as natural products are.

  • Explanation: The author says that people are moving towards natural things in almost every sphere of life. This changeover from synthetics to naturals is happening in linens and beddings also. The author says that natural fibers are better since they are more sympathetic towards our bodies as compared with polyesters and other synthetics. This is the reason and it is mentioned in the fifth sentence.

Q.7

In which sentence is the adopted technique best explained?

  • Since the mental well-being of all continues to hang by a thin thread, moral management is an area of focus by experts of the field. Rather than confining patients to a life behind locked doors, barred windows, high walls and body restrainers, professionals seek to find alternative methods of reaching out to those having lost their way on the mental journey. By practicing this form of treatment, studies show improvement in the patients individual, social and occupational needs by addressing their moral and spiritual states. Reliance on traditional methods and prescribed drugs lessens, resulting in a better chance for rehabilitation and reduced expenses to care for this inopportune group. Even though it is not the perfect cure to mental malady, this exercise in ethics helps to preserve society from further decline into gloom and doom.

  • Answer: By practicing this form of treatment, studies show improvement in the patients individual, social and occupational needs by addressing their moral and spiritual states.

  • Explanation: The focus in the given paragraph is on how new methods of addressing metal problems are showing more success than the traditional methods. The traditional methods are being replaced with therapeutic methods concentrating on the moral and spiritual states of the patients. The technique is best explained in the third sentence. The author says that the moral and spiritual states of the patients are addressed and this results in improvement in the individual, social and occupational needs of the patients. This sentence, thus, mentions the focus of the treatment procedure as well as its effect.

Q.8

Which sentence lists two relative benefits?

  • Since the mental well-being of all continues to hang by a thin thread, moral management is an area of focus by experts of the field. Rather than confining patients to a life behind locked doors, barred windows, high walls and body restrainers, professionals seek to find alternative methods of reaching out to those having lost their way on the mental journey. By practicing this form of treatment, studies show improvement in the patients individual, social and occupational needs by addressing their moral and spiritual states. Reliance on traditional methods and prescribed drugs lessens, resulting in a better chance for rehabilitation and reduced expenses to care for this inopportune group. Even though it is not the perfect cure to mental malady, this exercise in ethics helps to preserve society from further decline into gloom and doom.

  • Answer: Reliance on traditional methods and prescribed drugs lessens, resulting in a better chance for rehabilitation and reduced expenses to care for this inopportune group.

  • Explanation: The complete paragraph brings forward the benefits of the contemporary form of treatment. However, the sentence that lists two benefits is the fourth sentence. The author compares the two forms of treatment in this sentence and establishes the supremacy of the new method. He says that it results in firstly, better chances of rehabilitation and secondly reduced expenses of treatment. Hence, the two relative benefits are mentioned in the fourth sentence.

Q.9

In which sentence is it explained that the method is more preventive than it is curative?

  • Since the mental well-being of all continues to hang by a thin thread, moral management is an area of focus by experts of the field. Rather than confining patients to a life behind locked doors, barred windows, high walls and body restrainers, professionals seek to find alternative methods of reaching out to those having lost their way on the mental journey. By practicing this form of treatment, studies show improvement in the patients individual, social and occupational needs by addressing their moral and spiritual states. Reliance on traditional methods and prescribed drugs lessens, resulting in a better chance for rehabilitation and reduced expenses to care for this inopportune group. Even though it is not the perfect cure to mental malady, this exercise in ethics helps to preserve society from further decline into gloom and doom.

  • Answer: Even though it is not the perfect cure to mental malady, this exercise in ethics helps to preserve society from further decline into gloom and doom.

  • Explanation: Towards the conclusion of the paragraph, the author makes a significant statement. He says that the treatment is not the perfect cure of mental malady, yet it preserves the society from further doom and gloom. This shows that the method is more preventive than it is curative. It is better than the traditional methods and provides prevention against further loss of social characteristics of the inopportune group.

Q.10

From which sentence is it understood that a negative feeling can be motivating as well?

  • It can sometimes take a fair bit of time before you do find employment, and you may have to send out many applications or go through a few interviews before landing a job. You will need to make sure you stay motivated to stick with your search, as most people end up giving in to frustrations and quitting the hunt. Certainly, if you do stop looking for employment, you will never gain a job, so you should find ways of making sure you continue looking, by giving yourself small rewards or by applying some guilt to yourself. Any method that keeps you on the hunt and far away from discouragement is the right one to choose. Just remember, its not really a "job search" if you arent actually searching. Its never really easy to find a good job, even now with the availability of the Internet.

  • Answer: Certainly, if you do stop looking for employment, you will never gain a job, so you should find ways of making sure you continue looking, by giving yourself small rewards or by applying some guilt to yourself.

  • Explanation: The author is trying to tell a person looking for a job to keep himself motivated. He says that you will have to keep motivated and not give in to frustrations. He suggests that you can find ways of making sure you continue looking for a job. He gives two suggestions for this. He says that you could reward yourself or you could apply 'some guilt to yourself'. This is the negative feeling that the author suggests for motivating oneself.

Q.11

In which sentence is a common myth busted?

  • It can sometimes take a fair bit of time before you do find employment, and you may have to send out many applications or go through a few interviews before landing a job. You will need to make sure you stay motivated to stick with your search, as most people end up giving in to frustrations and quitting the hunt. Certainly, if you do stop looking for employment, you will never gain a job, so you should find ways of making sure you continue looking, by giving yourself small rewards or by applying some guilt to yourself. Any method that keeps you on the hunt and far away from discouragement is the right one to choose. Just remember, its not really a "job search" if you arent actually searching. Its never really easy to find a good job, even now with the availability of the Internet.

  • Answer: Its never really easy to find a good job, even now with the availability of the Internet.

  • Explanation: The author suggests that one has to keep searching and remain motivated in doing so in order to find the right job. He ends the paragraph by saying that it isn't a job search if you are not 'searching'. He busts a common myth by saying that it is not easy to find a good job, even now with the availability of the Internet. This shows that people believe that the Internet has made job search an easy task. The author busts this myth in the last sentence.

Q.12

In which sentence does the author tell the reader to guard against a folly?

  • It can sometimes take a fair bit of time before you do find employment, and you may have to send out many applications or go through a few interviews before landing a job. You will need to make sure you stay motivated to stick with your search, as most people end up giving in to frustrations and quitting the hunt. Certainly, if you do stop looking for employment, you will never gain a job, so you should find ways of making sure you continue looking, by giving yourself small rewards or by applying some guilt to yourself. Any method that keeps you on the hunt and far away from discouragement is the right one to choose. Just remember, its not really a "job search" if you arent actually searching. Its never really easy to find a good job, even now with the availability of the Internet.

  • Answer: You will need to make sure you stay motivated to stick with your search, as most people end up giving in to frustrations and quitting the hunt.

  • Explanation: The author is telling the reader to remain motivated. He says that many people get frustrated and quit the hunt. This is the folly that he tells the reader to guard against and he does this in the second sentence.

Score: 0/10