Reading Comprehension Select in Passage Practice Test 4


Passage for Questions from 1 to 3

Package the information with vocal variety and pitch, active body language and style to make it interesting.Believe in your message and let them know how much you believe in it.Passion is captivating, contagious and more convincing than logic.Whether your presentation is "perfect" or not if you are passionate about it the message will come across. Talk to them and with them - but not down to them.Dont make jokes about the audience.Dont assume that you know more than they do or that you know what they think.

Question 1

Which sentence outweighs 'how' over 'what'?

Correct Answer: c)The third sentence. (Passion is captivating...logic.)

Explanation:

There are a number of points that the author makes about how information should be delivered to an audience. He says that you should pack your lecture with passion. He says that passion is captivating and contagious. It is more convincing than logic. This implies that it is not 'what' you speak that matters but 'how' you do it that does. The sentence is the third sentence.

Question 2

Which sentence suggests that communication is required besides conviction?

Correct Answer: b)The second sentence. (Believe in your...it.)

Explanation:

The author says that if you have faith in your presentation and ideas and if you pack the information with passion, your message shall get across. He says that you should believe in your message and let your audience know how much you believe in it. This implies that it is not only your belief but also your communication with your audience that is important. This is clear from the second sentence. It highlights how communication is required besides conviction.

Question 3

Where does the author imply that respect for the audience is important?

Correct Answer: c)The fourth sentence. (Talk to them...them.)

Explanation:

There are three sentences that are suitable here. The last three sentences imply that respect for the audience is important. In the fourth sentence, the author gives a general statement saying that you must talk to your audience as equals. The fifth and sixth sentences illustrate this point further by mentioning two clear don'ts. He says that you should not joke about them and you shouldn't assume their level of knowledge. We select the fourth sentence as the correct answer since it contains the crux of the other two sentences.

Passage for Questions from 4 to 6

Often when people struggle with life hurts and pains, little thoughts of revenge enter into their minds.In the heat of the moment, many arguments can be made to seemingly justify getting back at a person, but is it the right decision?Acts of revenge are never considered a consequence.Revenge is one type of offence being exchanged for another.People who harbor desires for revenge are people who struggle with the aspect of forgiveness.

Question 4

In which sentence does the author give the hidden reason why people take revenge?

Correct Answer: e)The fifth sentence. (People who harbor...forgiveness.)

Explanation:

The author explains that people get the feeling of revenge when they are hurt and dealing with their pain. He says that revenge is an offence in itself and discourages us against it. He says that those who have a hidden desire for revenge are those who cannot forgive their offender. They 'struggle with the aspect of forgiveness'. This is the hidden reason and it is mentioned in the fifth sentence.

Question 5

In which sentence does the author explain why we shouldn't take revenge?

Correct Answer: d)The fourth sentence. (Revenge is one...another.)

Explanation:

The author explains that acts of revenge are not a consequence. They are considered offences in themselves. He says that revenge is one type of offence exchanged for another. This is why we shouldn't take revenge. Though the third sentence might seem to be the correct answer, it is from the fourth sentence that we understand why revenge should not be taken. The correct answer is (d).

Question 6

A sentence contains the solution to the struggle of vindication. Which sentence is it?

Correct Answer: e)The fifth sentence. (This process may...admitting.)

Explanation:

The author says that our pain is a struggle. During this phase of struggle, we feel like taking revenge from our offenders. The author says that there is a solution for this vindication. He says that those who cannot forgive are the ones who harbor the desire to take revenge. The solution thus lies in forgiveness. The correct sentence is the last sentence.

Passage for Questions from 7 to 9

A psychologist can help you to see that if you want to be truly happy, you will have to put the effort in.He will help you to see just where you are going wrong and he will encourage you to fight for what you want.Whatever it is that you want to improve; a psychologist can help you.If you manage to find the right psychologist for you, he will be able to inspire you not only when they work with you, but for years and years afterwards.His words will stick in your mind and he will push you to achieve everything that you want to.

Question 7

Which sentence implies that each individual has different needs?

Correct Answer: d)The fourth sentence. (If you manage...afterwards.)

Explanation:

The author explains how a psychologist can help you achieve what you want in life. He says that his words will continue to inspire you for years and years. However, this shall happen only when you get a psychologist who is right for you. This is mentioned in the fourth sentence and it implies that each individual has different needs.

Question 8

Which sentence mentions the best reason for employing a psychologist?

Correct Answer: d)The fourth sentence. (If you manage...afterwards.)

Explanation:

The author mentions many reasons for employing a psychologist. The best reason mentioned by him is that a psychologist who is right for you shall inspire you for years and years and not only for the period of your association. This means that employing a psychologist shall have a lifelong impact on you. This is mentioned in the fourth sentence.

Question 9

From which sentence do we understand the main method of psychological therapy?

Correct Answer: e)The fifth sentence. (His words will...too.)

Explanation:

In the text, there is mention that the psychologist shall help you deal with your problems. He shall correct you if you are going wrong and will encourage you achieve your goals. The main method that psychologists employ is that of communication through words. This is clear when the author says that his words will stick in your mind and push you for years and years. The correct sentence is the fifth sentence.

Passage for Questions from 10 to 12

Whether you are male or female, a mom or a dad, balancing career and family can be really difficult.When you are a woman, though, the choices you have to make seem especially difficult and the responsibilities all the more great.For some reason, women are guilt-ridden with their career decisions and the choices they make about working while trying to raise their children, providing nutritious meals for their family, keeping a respectable house and keeping their husbands happy.Last on the list, of course, is finding some time for themselves.So how does a woman find time to actually feel happy with her daily activities while keeping up with all of the responsibility?

Question 10

In which sentence does the author show that a bias exists?

Correct Answer: b)The second sentence. (When you're a...great.)

Explanation:

The author is trying to bring our focus to the perplexity of a working woman. He says that they are guilt-ridden when they work because of the responsibilities of their families. In the first sentence, he says that it is difficult to maintain a balance between career and family whether you are a man or a woman. In the next sentence, he exhibits that a bias exists when he says that the choice is especially difficult when you are a woman. The correct sentence is, thus, the second sentence.

Question 11

From which sentence is the lowermost priority clear?

Correct Answer: d)The fourth sentence. (Last on the...themselves.)

Explanation:

The author lists the different things that occupy the mind of a woman. He says that she is bothered about her children, house, family and husband. In the fourth sentence, the author says that the last thing on her list is finding time for herself. This is the lowermost priority and it is clear from the fourth sentence.

Question 12

In which sentence is the author's inability to comprehend a woman's mind mentioned?

Correct Answer: c)The third sentence. (For some reason...happy.)

Explanation:

The author says that a woman is guilt-ridden when she has to balance her career and family. The author shows inability to comprehend the reason for this. He opens his sentence with the words 'for some reason'. This shows that he cannot understand the reason for the guilt that a woman feels. The correct answer is the third sentence.

Passage for Questions from 13 to 15

It can sometimes take a fair bit of time before you do find employment, and you may have to send out many applications or go through a few interviews before landing a job.You will need to make sure you stay motivated to stick with your search, as most people end up giving in to frustrations and quitting the hunt.Certainly, if you do stop looking for employment, you will never gain a job, so you should find ways of making sure you continue looking, by giving yourself small rewards or by applying some guilt to yourself.Any method that keeps you on the hunt and far away from discouragement is the right one to choose.Just remember, its not really a "job search" if you arent actually searching.Its never really easy to find a good job, even now with the availability of the Internet.

Question 13

From which sentence is it understood that a negative feeling can be motivating as well?

Correct Answer: c)The third sentence. (Certainly, if you...yourself.)

Explanation:

The author is trying to tell a person looking for a job to keep himself motivated. He says that you will have to keep motivated and not give in to frustrations. He suggests that you can find ways of making sure you continue looking for a job. He gives two suggestions for this. He says that you could reward yourself or you could apply 'some guilt to yourself'. This is the negative feeling that the author suggests for motivating oneself.

Question 14

In which sentence is a common myth busted?

Correct Answer: e)The sixth sentence. (It's never really...Internet.)

Explanation:

The author suggests that one has to keep searching and remain motivated in doing so in order to find the right job. He ends the paragraph by saying that it isn't a job search if you are not 'searching'. He busts a common myth by saying that it is not easy to find a good job, even now with the availability of the Internet. This shows that people believe that the Internet has made job search an easy task. The author busts this myth in the last sentence.

Question 15

In which sentence does the author tell the reader to guard against a folly?

Correct Answer: b)The second sentence. (You'll need to...hunt.)

Explanation:

The author is telling the reader to remain motivated. He says that many people get frustrated and quit the hunt. This is the folly that he tells the reader to guard against and he does this in the second sentence.