RC Select Many GRE Sample Questions 9

GRE RC Select Many Sample Questions

GRE RC Select Many Sample Questions 1 | GRE RC Select Many Sample Questions 2 | GRE RC Select Many Sample Questions 3 | GRE RC Select Many Sample Questions 4 | GRE RC Select Many Sample Questions 5 | GRE RC Select Many Sample Questions 6 | GRE RC Select Many Sample Questions 7 | GRE RC Select Many Sample Questions 8 | GRE RC Select Many Sample Questions 9 | GRE RC Select Many Sample Questions 10

RC Passage

Each of our perceptions is accompanied by consciousness that human reality is a ‘revealer’, that is, it is through human reality that ‘there is’ being, or, to put it differently, that man is the means by which things are manifested. It is our presence in the world which multiplies relations. It is we who set up a relationship between this tree and that bit of sky. Thanks to us, that star which has been dead for millennia, that quarter moon, and that dark river are disclosed in the unity of a landscape. It is the speed of our auto and our airplane which organizes the great masses of the earth. With each of our acts, the world reveals to us a new face. But, if we know that we are directors of being, we also know that we are not its producers. If we turn away from this landscape, it will sink back into its dark permanence. It is we who shall be annihilated, and the earth will remain in its lethargy until another consciousness comes along to awaken it. Thus, to our inner certainty of being ‘revealers’ is added that of being inessential in relation to the thing revealed.

Directions: Consider each of the choices separately and select all that apply.

1. Which of the following can be implied from the first sentence, “Each of our … things are manifested”?

  • A. We are essential for things to exist
  • B. We provide the means for producing things
  • C. We are responsible for making things appear
  • D. We have the power to make things clearer but not create them
  • E. We are intelligent beings
Answer

The correct answers are C and D.

A is incorrect because the meaning being conveyed by A is contradictory to the meaning implied by the first sentence of the passage. The author has used the first sentence of the passage to imply that humans are ‘revealers’. In other words, humans are the means that make things clearer or make them ‘appear’. Therefore, B is incorrect. E is clearly incorrect because there is no direct or indirect reference to the intelligence of man in the first sentence. In view of the above, it is evident that C and D are the correct answers.

2. The claim made by the author, “…we are directors of being…” is supported by which of the following?

  • A. “It is we who set up a relationship between this tree and that bit of sky”
  • B. “ If we turn away from this landscape, it will sink back into its dark permanence”
  • C. “Man is the means by which things are manifested”
  • D. “that star which has been dead for millennia”
  • E. “we are not its producers”
Answer

The correct answers are A and C.

The author uses A and C to strengthen his claim that we are directors of being. A emphasises that we are responsible for establishing relationships between things. C is a clear indication of the fact that man is responsible for manifesting things and making them appear to all. B does not directly imply that we are directing or manifesting things. Moreover, B indicates what will happen if we stop being ‘revealers’ and hence, B is incorrect. D and E are clearly incorrect as they are not related to the claim in question at all. Therefore, A and C are the correct answers.

3. Which of the following is true with respect to the sentence, “But, if we know that we are directors of being, we also know that we are not its producers”?

  • A. It refutes the core of the issue being discussed in the passage
  • B. It is a conclusion based on the information presented in the preceding sentences
  • C. It is evidence presented in support of a claim made earlier in the passage
  • D. It is a claim which is being substantiated by the arguments following the sentence
  • E. It is not contradicted by the facts presented in the following sentences
Answer

The correct answers are D and E.

A is clearly incorrect as the sentence in question is in consonance with the contents of the passage. The sentence in question is not a conclusion because it cannot be drawn based on the facts presented in the preceding sentences. Therefore, B is incorrect. Moreover, the sentence does not support any of the claims made in the preceding sentences. The given sentence is a claim that is being substantiated by the sentences succeeding it. Therefore, C is incorrect and D and E are the correct answers.

4. Which of the following conclusions based on the contents of the passage are justified?

  • A. We are not important as compared to the things being manifested by us.
  • B. We are responsible for unravelling the mysteries and faces of nature
  • C. We can generate new things which will die down if we ignore them
  • D. We have the power to create things
  • E. We create the faces of nature
Answer

The correct answers are A and B.

The passage concludes on the note that although we are ‘revealers’, we are inessential to the things being revealed by us. The entire passage deals with how man is the means for manifesting things or making them appear. The author clearly mentions that we are not ‘producers’ and we do not have the power to create or produce anything. In view of the above, it is evident that C, D and E are incorrect and A and B are the correct answers.

5. It is implied by the author that humans are responsible for

  • A. forcing the world to sink into the dark unknown
  • B. revealing various faces of nature
  • C. consuming whatever nature has to offer
  • D. setting up relations between different things in this world
  • E. destroying nature
Answer

The correct answers are B and D.

The author has reiterated time and again in the passage that humans are ‘revealers’ and they are not responsible for creating anything. It has also been brought out we are the means by which things are manifested and the relations between things are established. Therefore, B and D are correct. There is no reference to the fact that humans are responsible for destroying nature or consuming the things present in nature. Therefore, C and E are clearly incorrect. The author mentions that if we turn away from the landscape, it will sink back to its dark permanence; this does not mean that we are forcing the world to sink into the dark unknown and hence, A is incorrect. In view of the above, it is evident that B and D are the correct answers.

GRE RC Select Many Sample Questions

GRE RC Select Many Sample Questions 1 | GRE RC Select Many Sample Questions 2 | GRE RC Select Many Sample Questions 3 | GRE RC Select Many Sample Questions 4 | GRE RC Select Many Sample Questions 5 | GRE RC Select Many Sample Questions 6 | GRE RC Select Many Sample Questions 7 | GRE RC Select Many Sample Questions 8 | GRE RC Select Many Sample Questions 9 | GRE RC Select Many Sample Questions 10




Terms and Conditions


Information published in TestPrepPractice.net is provided for informational and educational purpose alone for deserving students, researchers and academicians. Though our volunteers take great amount of pain and spend significant time in validating the veracity of the information or study material presented here, we cannot be held liable for any incidental mistakes. All rights reserved. No information or study material in this web site can be reproduced or transmitted in any form, without our prior consent. However the study materials and web pages can be linked from your web site or web page for


  • Research

  • Education

  • Academic purposes

No permission is required to link any of the web page with educational information available in this web site from your web site or web page