RC Select Many GRE Sample Questions 7

GRE RC Select Many Sample Questions

GRE RC Select Many Sample Questions 1 | GRE RC Select Many Sample Questions 2 | GRE RC Select Many Sample Questions 3 | GRE RC Select Many Sample Questions 4 | GRE RC Select Many Sample Questions 5 | GRE RC Select Many Sample Questions 6 | GRE RC Select Many Sample Questions 7 | GRE RC Select Many Sample Questions 8 | GRE RC Select Many Sample Questions 9 | GRE RC Select Many Sample Questions 10

RC Passage

Whatever philosophy may be, it is in the world and must relate to it. It breaks through the shell of the world in order to move into the infinite. But it turns back in order to find in the finite its always unique historical foundation. It pushes into the furthest horizons beyond being-in-the-world in order to experience the present in the eternal. But even the profoundest meditation acquires its meaning by relating back to man’s existence here and now. Philosophy glimpses the highest criteria, the starry heaven of the possible, and seeks in the light of the seemingly impossible the way to man’s dignity in the phenomenon of his empirical existence. Philosophy addresses itself to individuals. It creates a free community of those who rely on each other in their will for truth into this community the philosophic man would like to enter. It is there in the world all the time, but cannot become a worldly institution without losing freedom of its truth. He cannot know whether he belongs to it. No authority decides on his acceptance. He wants to live in his thinking in such a way as to make his acceptance possible. But how does the world relate to philosophy? There are chairs of philosophy at the universities. Now-a-days they are an embarrassment. Philosophy is politely respected because of tradition, but despised in secret. The general opinion is: it has nothing of importance to say. Neither has it any practical value. It is named in public but does it really exist?

Directions: Consider each of the choices separately and select all that apply.

1. By stating ‘profoundest meditation’, the author implies a form of meditation that is

  • A. futile
  • B. delusional
  • C. thoughtful
  • D. intellectual
  • E. ineffectual
Answer

The correct answers are C and D

The word ‘profound’ means the same as intellectual or thoughtful. The author has used the term profoundest meditation to refer to meditation that is most intellectual or thoughtful. This implies that A, B and E are incorrect and C and D are the correct answers.

2. Which of the following has NOT been brought out by the author in relation to philosophy?

  • A. It is not present in this world
  • B. It hovers between the finite and the infinite
  • C. At a personal level, people do not admire it
  • D. Most people feel that it has no relevance
  • E. People of this world are not able to relate to it at all
Answer

The correct answers are A and E.

It has been brought out in the beginning of the passage that philosophy is in this world. Therefore, A is a correct answer option to the question asked. The beginning of the passage deals with how philosophy hovers between the finite and infinite and hence, B is an incorrect answer option. The author has clearly brought out that people may respect philosophy due to tradition but they despise it in secret. This implies that C has been brought out in the passage and hence, it is an incorrect answer option. Towards the end of the passage the author has highlighted how people no longer attach a great deal of importance to philosophy and hence, D has been brought out in the passage. Therefore, D is an incorrect answer option. The author has discussed how some people are able to relate to philosophy and they make an endeavour to become a part of related communities by altering their thinking. This implies that E is incorrect as it has not been indicated anywhere in the passage. Therefore, E is a correct answer option and hence, A and E are the correct answers.

3. Which of the following substantiates the statement, ‘Philosophy is politely respected because of tradition, but despised in secret’?

  • A. ‘But how does the world relate to philosophy?’
  • B. ‘It is named in public but does it really exist?’
  • C. ‘Neither has it any practical value’
  • D. ‘There are chairs of philosophy at the universities’
  • E. ‘The general opinion is: it has nothing of importance to say’
Answer

The correct answers are C and E.

Towards the end of the passage, the author discusses how philosophy is now respected only out of tradition and it is despised in secret by most people. A is a question that triggers the discussion in the succeeding sentences. It does not substantiate the claim in question and hence, A is incorrect. B is another question directed towards the reader. It is not intended to support the claim in question and hence, B is incorrect. D is merely a fact and this implies that D is incorrect. C and E clearly substantiate the claim in question as they aptly describe the reason behind why philosophy is despised. Hence, it is apparent that C and E are the correct answers.

4. Which of the following conclusions based on the passage are justified?

  • A. Most people feel that philosophy does not have any worthwhile significance
  • B. Tradition has forced people to change their outlook towards Philosophy
  • C. Altering one’s thinking is the only possible way for one to be accepted in the community of philosophers
  • D. Everyone respects philosophy wholeheartedly
  • E. Chairs of philosophy at the universities should enlighten people about philosophy
Answer

The correct answers are A and C.

The entire passage deals with philosophy and how people relate to it. The end of the passage deals with how people are no longer in awe of philosophy and hence the conclusion at A is justified and it is a correct answer option. The end of the passage clearly brings out that people respect philosophy out of tradition and they actually despise it in secret. This does not mean that tradition has forced people to change their outlook towards philosophy. On the contrary, people still cling to their beliefs albeit in secret. Hence, the conclusions at B and D are not justified and hence, both B and D are incorrect. C has been brought out in the passage and hence, C is correct. E is clearly incorrect as the responsibilities of the chairs of philosophy ay the universities have not be enumerated or implied anywhere in the passage. In view of the above, it is evident that A and C are the correct answers.

5. The author uses ‘empirical existence’ to refer to the

  • A. speculative existence of man
  • B. factual existence of man
  • C. practical continuance of man
  • D. conjectural subsistence of man
  • E. existence of man in empires
Answer

The correct answers are B and C.

The term ‘empirical’ is used to refer to something that is factual or practical. ‘Hypothetical’, ‘speculative’ and ‘conjectural’ are the antonyms of empirical. This makes it obvious that B and C are the correct answer options.

GRE RC Select Many Sample Questions

GRE RC Select Many Sample Questions 1 | GRE RC Select Many Sample Questions 2 | GRE RC Select Many Sample Questions 3 | GRE RC Select Many Sample Questions 4 | GRE RC Select Many Sample Questions 5 | GRE RC Select Many Sample Questions 6 | GRE RC Select Many Sample Questions 7 | GRE RC Select Many Sample Questions 8 | GRE RC Select Many Sample Questions 9 | GRE RC Select Many Sample Questions 10