RC Select Many GRE Sample Questions 10

GRE RC Select Many Sample Questions

GRE RC Select Many Sample Questions 1 | GRE RC Select Many Sample Questions 2 | GRE RC Select Many Sample Questions 3 | GRE RC Select Many Sample Questions 4 | GRE RC Select Many Sample Questions 5 | GRE RC Select Many Sample Questions 6 | GRE RC Select Many Sample Questions 7 | GRE RC Select Many Sample Questions 8 | GRE RC Select Many Sample Questions 9 | GRE RC Select Many Sample Questions 10

RC Passage

The task of creating learning space with qualities of openness, boundaries and hospitality can be approached at several levels. The most basic level is the physical arrangement of the classroom. Consider the traditional classroom setting with row upon row of chairs facing the lectern where learning space is confined to the narrow alley of attention between student and teacher. In this space, there is no community of truth, hospitality or room for students to relate to the thoughts of each other. Contrast it with the chairs placed in a circular arrangement creating an open space within which learners can interconnect. At another level, the teacher can create conceptual space – space with words in two ways. One is through assigned reading; the other is through lecturing. Assigned reading, not in the form of speed reading several hundred pages but contemplative reading, which opens, not fills our learning space. A teacher can also create a learning space by means of lectures. By providing critical information and a framework of interpretation, a lecturer can lay down boundaries within which learning occurs.

Directions: Consider each of the choices separately and select all that apply.

1. Which of the following conclusions based on the given passage is NOT justified?

  • A. Contemplative reading does not crowd learning space
  • B. Suitably arranging a classroom is the best method for creating an open learning space
  • C. Boundaries for learning space can be defined in several ways
  • D. Speed reading does not help in creating spaces in learning
  • E. Contemplative reading crowds learning space
Answer

The correct answers are B and E.

The author clearly brings out that contemplative learning opens our learning space and does not fill it. This means that the conclusion mentioned at A is justified, but the one at E is not. Hence, A is the wrong answer to the question asked and E is the right answer to the question asked. The passage opens with the claim that learning space with different qualities can be created at different levels. Therefore, C is a justified conclusion and hence, it is an incorrect answer option. It has been clearly brought out that speed reading is not a good method for creating learning space and hence, D is justified. Therefore, D is an incorrect answer option. The passage does bring out that the seating arrangement in a classroom is one of the levels for creating learning space, but it is not indicated anywhere in the passage that it is the best method for creating open learning spaces. Therefore, the conclusion at B is not justified. Hence, B and E are the correct answers.

2. An open learning space can be created by

  • A. a seating arrangement in which the students can view each other
  • B. reading
  • C. defining rules in a classroom
  • D. the teacher depending upon how he teaches
  • E. speed reading
Answer

The correct answers are A and D.

In the beginning of the passage, the author has highlighted the fact that a circular seating arrangement in which students can interact with each other creates open space for learning. Therefore, A is correct. Towards the end of the passage, it has been brought out that while speed reading crowds learning space, contemplative reading opens the same learning space. As the type of reading being done may or may not create an open learning space, B is incorrect as it does not specify the type of reading being referred to. In view of the above, it is evident that E is incorrect. C is clearly incorrect as it does not specify the kind of rules being referred to and also because there is no indication of rules anywhere in the passage. D is correct as the author has emphasised upon how a teacher can create openness in the learning space created by him. Therefore, A and D are the correct answers.

3. Traditional classroom seating arrangement with rows facing the lectern is unsuitable for creating an open learning space because

  • A. there is very little space left between the rows
  • B. the students cannot directly interact with each other
  • C. the students can interact with the teacher alone
  • D. the students are seated very close to the teacher
  • E. it is not as good as a circular arrangement
Answer

The correct answers are B and C.

A and D are clearly incorrect as the author is not referring to physical space when he discusses the lack of space in the traditional seating arrangement in classrooms. The demerit of this seating arrangement is the inability to easily interact with other students as they all are facing the teacher. E is clearly incorrect as it does not specify why the seating arrangement in question is not better than a circular arrangement and moreover, there is no indication of why it is unsuitable for creating an open learning space. In view of the above, it is evident that B and C are the correct answers.

4. In the context in which it has been used, ‘contemplative reading’ nearly means

  • A. introspective reading
  • B. desultory reading
  • C. reflective reading
  • D. unfocused reading
  • E. purposeless reading
Answer

The correct answers are A and C.

Contemplative reading refers to a form of reading in which the reader reads attentively and muses over what is being read. Introspective and reflective readings carry the same meaning. However, desultory refers to something that is aimless and unmethodical. The words, unfocused and purposeless do not carry the same meaning as contemplative. Therefore, B, D and E are incorrect and options A and C are the correct answers.

5. Which of the following is not a quality of learning space as outlined by the author?

  • A. Openness
  • B. Hospitality
  • C. Lectures
  • D. Physical arrangement of classroom
  • E. Boundaries
Answer

The correct answers are C and D.

The opening sentence of the passage brings out A, B and E as qualities of learning space as have been outlined by the author. Lectures and the physical arrangement of classrooms have been brought out as means for achieving a particular quality for the learning space. This implies that C and D do not refer to qualities of learning space; rather they refer to the means by which these qualities can be attained. Therefore, it is evident that C and D are the correct answers.

GRE RC Select Many Sample Questions

GRE RC Select Many Sample Questions 1 | GRE RC Select Many Sample Questions 2 | GRE RC Select Many Sample Questions 3 | GRE RC Select Many Sample Questions 4 | GRE RC Select Many Sample Questions 5 | GRE RC Select Many Sample Questions 6 | GRE RC Select Many Sample Questions 7 | GRE RC Select Many Sample Questions 8 | GRE RC Select Many Sample Questions 9 | GRE RC Select Many Sample Questions 10